← Menu Zavřít →
TurboCAD CZ
TurboCAD a PDF
TurboCAD + Symbols
TurboCAD MAC CZ
ViaCAD a další CAD
DAEX DESIGN CZ
DAEX OPTIMALIZÁTOR CZ
Propojení na CNC, Pily, Pohodu...
TurboFLOORPLAN CZ
CAD-CAM
CNC-LASER-OPTIMALIZACE
OPTIMALIZACE pro PILY
Plug-iny pro TurboCAD
Symboly a materiály
Doplňky pro CAD
Moduly pro DAEX
Výuková videa
Mobil Apps
POHODA Ekonomika
Turbo Projekt
Další programy
Zkušební verze
2D kreslení
3D modelování
Vizualizace
Animace
Pro MAC
Virtuální realita
Symboly dle norem
PDF řešení
Stavební projekty
TZB - HVAC
Elektrotechnika
Modelace terénu
Liniové stavby
Návrhář Domu a Interiéru
Návrhář Zahrady
APP pro mobil a tablet
Konstrukce
Průmyslový Design
Symboly dle norem
3D tisk
Návrh interiéru a nábytku
Výroba
Propojení studií s výrobou
Propojení výroby se zákazníky
CAM
Optimalizace plošných prvků
Optimalizace délkových prvků
Nesting Centra
Řešení
CAD vizualizace
Produkty
Další programy a plug-iny - ikona
Další programy a plug-iny

Optimalizace dílů s obráběním pro CNC NESTINGOVÉ CENTRUM

Program pro atypickou výrobu nábytku od ŠPINAR – software

Kvalitní technologie přizpůsobená firmě na míru pomáhá nejen zlepšovat efektivitu a kvalitu práce, ale během krizových situací na trhu zvyšuje udržitelnost nižších nákladů na režie společnosti. Všimli jsme si, že řada našich zákazníků i v době nepříznivé situace na trhu reagovala velmi pružně, a dokonce i v menším počtu pracovníků zvládala náročnější zakázky. 

Ukázka vizualizace z TurboCADu
Ukázka vizualizace z TurboCADu

Každá firma je jiná, má své potřeby, postupy a filozofii přístupu k zakázkám. Zejména proto je důležité před samotnou instalací programu projít se zákazníkem jeho individuální požadavky a způsob jeho dosavadní práce, v případě propojení se stroji je nutné mít informace o řídicích programech.

Těší nás, že k tomuto článku přispěla svými zkušenostmi firma nabízející realizaci atypických interiérů 23PM z Prahy s mladým týmem, která s námi uzavřela partnerskou spolupráci.

Jak se naší firmě ŠPINAR – software podařilo zajistit požadavky na dodávku grafického programu a jeho propojení na výrobu a optimalizaci dílů na plotny pro CNC Nestingové centrum?

Zde je příběh, který nám poskytl pan Pavel Sarnovský majitel firmy 23PM

ŠSW: Pane Sarnovský, můžete nám představit Vaši firmu?

Filozofií společnosti 23PM je práce s designem, ale stejně tak je pro nás důležité, aby nás práce bavila.
Pod touto značkou jsme na trhu již 13 let a nábytku či prvkům interiéru se věnujeme již téměř 20 let. Navrhovat a vytvářet atypické interiéry je náš denní chléb a myslím si, že jsme pro klienty u nás i v zahraničí odvedli velký kus práce.
Rádi nabízíme kvalitní výrobky i těm nejnáročnějším zákazníkům.
Baví nás zdolávat i obtížnější varianty stylu designu v té nejvyšší možné kvalitě obrábění, a to jak těch levnějších, tak i velmi drahých materiálů.

 Ateliér 1 – firmy 23PM
 Ateliér 1 – firmy 23PM
07 1024x576 - Optimalizace dílů s obráběním pro CNC NESTINGOVÉ CENTRUM
Ukázka optimalizace nářezového plánu včetně obrábění
Ukázka optimalizace nářezového plánu včetně obrábění
Montážní plán výstup z TurboCADu
Montážní plán výstup z TurboCADu

Postupně se mi povedlo sestavit dohromady kvalitní tým, se kterým jsme schopni tyto požadavky klientovi splnit. A když odvádíte dobrou práci, tak zákonitě rostete, a proto je občas zapotřebí zajistit větší prostory. Podařilo se mi v Zákolanech u Prahy zakoupit starší továrnu, historicky sloužící pro výrobu pian Dalibor, kterou nyní zachraňujeme a kde v současné době zakázky vyrábíme či kompletně připravujeme pro realizaci, namísto montáže u klienta.

Obecně se soustředíme na dodávky zboží a služeb spojených s realizací atypických děl jak klientům z architektonických kanceláří či studií designérů, tak s vlastní studií a návrhem interiérů přímo koncovým zákazníkům. Ale máme za sebou samozřejmě i dlouhou řadu realizací kancelářského typu pro malé a střední firmy, ale zrovna tak i realizace náročnějších architektonických zadání pro velké nadnárodní společnosti. 

ŠSW: Kdy jste se rozhodl více investovat do technologií?

Když jsme se potřebovali po dlouhém přešlapování hnout z místa :-)… Chtěli jsme v týmu dosáhnout třech vytyčených cílů, a to zvýšení kvality a rozsahu i zkrácení času výroby, a s tím souvisí přirozeně také zkrácení lhůty dodávek interiérů a uspokojování poptávaného množství. Bylo nám jasné, že bez strojního nebo programového vybavení se neobejdeme a trávili bychom nadále mnoho času u klasického formátování pilou či vrtání na kolíkovačce dle náčrtků na papíře.

Obrobená deska z optimalizace DAEX CUT
Obrobená deska z optimalizace DAEX CUT

Jako majitel jsem nechtěl nic uspěchat a nejprve jsem strávil dlouhé hodiny, resp. spíše dny a týdny, při rozhodování, jaký zvolit program a strojní vybavení. Nebylo pro nás jednoduché vybrat ten správný program, který by splňoval naše požadavky.
Bylo to složité zejména proto, že kvůli přislíbeným zakázkám nelze proces výroby zkrátka zastavit.

 Ateliér 2 – firmy 23PM
 Ateliér 2 – firmy 23PM

Po nevyvratitelné referenci jsem se obrátil na firmu ŠPINAR – software a pokud si dobře pamatuji, tak jsem s ní jednal (s přestávkami) asi 1-2 roky.
K rozhodnutí spojit mou společnost s firmou ŠPINAR – software přispěl široký záběr tohoto programu, který mě celou dobu přitahoval, jakožto i jejich přehled, znalosti, vývoj či způsob propojení s CNC

Program od firmy ŠPINAR – software dokáže pokrýt jak náročné navrhování atypických interiérů v podobě prostředí CAD, tak i nábytkových dílců/sestav sektorového typu, a to díky dvěma prostředím, které spolu dokonale ruku v ruce fungují.
Program TurboCAD je nám ve společnosti díky svému prostředí CAD dobře známý a pro potřeby atypické výroby je pro nás zkrátka nepostradatelný. 

Nadstavba DAEX pak umí i sektorový provoz s parametrickými změnami.
V programu DAEX optimalizujeme díly ze zakázky a přenášíme je do nářezového plánu, který se i s vrtáním odesílá přímo do CNC. Ale to není vše. DAEX dokáže pokrýt evidenci zakázek se správou i na velké vzdálenosti mezi výrobou a kanceláří.
Prostředí programu DAEX mi umožňuje individuální nastavení podle potřeb firmy a otevírá prostor pro další růst mé společnosti.

ŠSW: Co rozhodlo ve výběru programové části CNC Nestingového centra od firmy ŠPINAR – software?

Jak jsem se již zmínil. Měli jsme dobré reference a shodu dodavatele programu s dodavatelem CNC, ale hlavně jsme se dohodli na ceně, která byla ve srovnání s konkurencí přijatelná.
Potřeboval jsem to celé „zastřešit“, a to od kreslení/návrhů, vedení zakázek, fakturace, spotřeby materiálu na danou zakázku až po skladový program. To programy TurboCAD a DAEX byly schopny nabídnout i ve svém standardu, k tomu jsou však možná i jejich další rozšíření. 

  CNC nestingové centrum 23PM
  CNC nestingové centrum 23PM
Ukázka vizualizace z TurboCADu
Ukázka vizualizace z TurboCADu

ŠSW: Jak jste byli spokojeni s dodávkou a celkovou implementací?

Bylo nám jasné, že nebude vše hned. Nejprve je potřeba se naučit s programem pracovat, a to znamená školení a zkoušení. Obrovskou výhodou bylo, že firma ŠPINAR – software měla již s dodavatelem CNC Nestingu základní testy exportů a delší zkušenosti ze spolupráce. 

Tím mi ubylo mnoho koordinace propojení mezi dodavatelem stroje a programu. Každý výrobce má svá specifika jak na export, tak na přípravu optimalizace dílů pro formátování CNC a na odvrtání dílců. My jsme měli své specifické požadavky vyzkoušené díky mnohaleté předchozí zkušenosti s konstrukcí atypického nábytku. Chtěli jsme vše řešit přes formát DXF, abychom do optimalizovaných výkresů mohli kdykoliv zasáhnout buď v TurboCADu, nebo v programu dodavatele CNC.

 A v tomto momentu je propojení dodavatele (výrobce) a realizátora implementace softwaru zkrátka klíčové, a to se zjistí hlavně v již rozběhlé realizaci. Mnohokrát jsem nebyl ani účastníkem rozhovoru mezi dodavatelem stroje a programu, například při doladění postprocesorů.
Hodnotil jsem kladně možnost poměrně rychlého základního nastavení nebo naprogramování specifických požadavků, které byly v naší firmě dané a zažité a nechtěli  jsme je měnit. Tato služba je pro mě nutností, protože se chci i nadále věnovat takovému stylu práce jako doposud a nechci se přizpůsobovat nějakému jinému systému. Co se týče časové náročnosti zvládnutí programu, tak je to relativně rychlé.
Ze začátku se dají exportovat sestavy, které jsou součástí programu, ale pokud vytváříte cokoliv atypického, vždy to chvíli zabere a záleží na každém, kolik času tomu chce věnovat. 

Nicméně dodavatel vám může jít naproti, a to jsou služby, které jako majitel společnosti stejně jako kolegové v týmu oceníte. Od mého rozhodnutí pořídit si program od firmy ŠPINAR – software uplynuly přibližně 1-2 měsíce, než bylo vše připraveno.
Předcházela tomu instalace programu, zaškolení a exportní funkční optimalizace pro CNC Nestingové centrum.
Je možné, že vše by mohlo proběhnout i rychleji, ale jak jsem již zmiňoval, je potřeba vzít v potaz, že veškeré nasazení programu probíhá při běžném provozu firmy a mezitím je nutné naplánovat i školení a testy.

 Ukázka vizualizace z TurboCADu
 Ukázka vizualizace z TurboCADu

Závěrem bych rád řekl, že spolupráci s firmou ŠPINAR – software hodnotím jako úspěšnou. Pořízení programu není prostý nákup, protože firma, která vám jej dodá, se zároveň stává vaším partnerem, ze kterého musíte mít dobrý pocit, protože s jeho pomocí řídíte technologie své společnosti, a to je rozhodnutí na dlouhou dobu.
firmou ŠPINAR – software jsme dohodnuti na spolupráci s možností referenčního předvedení technologie celého propojení programu, a to od návrhu až po export dat do CNC Nestingového centra v sídle naší firmy, v Zákolanech u Prahy.

Děkujeme za rozhovor. 

Autor: Ing. Milan Špinar

ŠPINAR – software s.r.o.
Lipová 11
CZ – 602 00 Brno

Foto: archiv ŠPINAR – software

Kontakt:

tel.: +420 543 236 223
fax: +420 543 215 531
e-mail: info@spinar.cz

Přihlásit

Nový účet

Heslo bude odesláno na Vaši e-mailovou adresu

Vaše osobní údaje budou použity ke zvýšení spokojenosti po celou dobu procházení tohoto webu, ke správě přístupu do vašeho účtu a k dalším účelům popsaným na stránce ochrana osobních údajů.