← Menu Zavřít →
TurboCAD CZ
TurboCAD a PDF
TurboCAD + Symbols
TurboCAD MAC CZ
ViaCAD a další CAD
DAEX DESIGN CZ
DAEX OPTIMALIZÁTOR CZ
Propojení na CNC, Pily, Pohodu...
TurboFLOORPLAN CZ
CAD-CAM
CNC-LASER-OPTIMALIZACE
OPTIMALIZACE pro PILY
Plug-iny pro TurboCAD
Symboly a materiály
Doplňky pro CAD
Moduly pro DAEX
Výuková videa
Mobil Apps
POHODA Ekonomika
Turbo Projekt
Další programy
Zkušební verze
2D kreslení
3D modelování
Vizualizace
Animace
Pro MAC
Virtuální realita
Symboly dle norem
PDF řešení
Stavební projekty
TZB - HVAC
Elektrotechnika
Modelace terénu
Liniové stavby
Návrhář Domu a Interiéru
Návrhář Zahrady
APP pro mobil a tablet
Konstrukce
Průmyslový Design
Symboly dle norem
3D tisk
Návrh interiéru a nábytku
Výroba
Propojení studií s výrobou
Propojení výroby se zákazníky
CAM
Optimalizace plošných prvků
Optimalizace délkových prvků
Nesting Centra
Řešení
CAD vizualizace
Produkty
Další programy a plug-iny - ikona
Další programy a plug-iny
Zkušební verze

Univerzální programové řešení pro dřevařský obor – DAEX DESIGN

Propojení grafického návrhu s daty pro obchod, výrobu a strojní vybavení

Produkty v dřevařském oboru jsou velmi různorodé (nábytek, okna, dveře, schody, přístřešky, krovy, dřevostavby, lodě…). Truhlář, nábytkář, designer interiéru nebo projektant dřevostavby se většinou nezaměřuje pouze na jeden typ výrobku, ale jeho portfolio nabídky bývá zpravidla širší.

Naše firma ŠPINAR – software vytvořila program DAEX DESIGN s vizí poskytnout uživatelům všechny potřebné nástroje pro návrh libovolného atypického výrobku a současně jim umožnit snadnou editaci. Vše v jednom programu bez nutnosti dokupování speciálních programů pro jednotlivá oborová zaměření a nutností se učit nové prostředí.

Ukázka vizualizací z programu DAEX DESIGN (TurboCAD + RedSDK), autor Ing. Urban
Ukázka vizualizací z programu DAEX DESIGN (TurboCAD + RedSDK), autor Ing. Urban

Záměrem programového nástroje bylo ponechat uživateli volnost při navrhovaní bez jakéhokoliv omezení. DAEX DESIGN jsme proto založili na silném grafickém jádru programu TurboCADu (digitální forma inteligentní tužky), který navíc spojuje nástroje architektury a strojařiny. Podařilo se nám postupně vytvořit jednoduchý systém, který po ukončení vizualizace, rychle a snadno zajistí výstupy do kusovníků, cenových nabídek, optimalizací nářezových plánů a dat pro strojní vybavení.

Programové nástroje se neustále vyvíjí, aby zjednodušily rutinní práci, ušetřily čas a snížily chybovost v toku dat od návrhu po výrobu. Ve vývoji DAEX DESIGN je promítnuto 25 let zkušeností s komunikací s našimi zákazníky.

Děkujeme referenčním firmám níže, které byly ochotny se podělit o kladné zkušenosti s využíváním programu DAEX DESIGN ve své praxi. Jedná se o dřevařské firmy, které nabízí nábytek, komplexní interiéry, okna, dveře, schody a dřevostavby.

Referenční partnerské firmy jsou: rodinná firma Homolka truhlářství (pan Jakub Homolka, Česko), dřevozpracující firma výrobků pro rodinné domy, stavby a interiéry Pila Novotný s.r.o.(výrobní ředitel pan František Binder, Česko), výrobní společnost nábytku SKIPPI Nitra, s.r.o. (jednatel pan Ondřej Pajchl, Slovensko) a MF PRO Pty Ltd, majitel pan Matin Fiřtík, Austrálie).

Ing. Milan Špinar

Ukázka vizualizací z programu DAEX DESIGN (TurboCAD + RedSDK), autor Ing. Urban
Ukázka vizualizací z programu DAEX DESIGN (TurboCAD + RedSDK), autor Ing. Urban

Rodinná firma Homolka truhlářství, pan Jakub Homolka (ČR).

Ukázka realizace návrhu koupelnové skříňky
Ukázka realizace návrhu koupelnové skříňky

ŠSW: Čím se Vaše firma zabývá a jaká je její historie?

JH: Jsme rodinná firma zabývající se zakázkovou výrobou od roku 1993. Pomocí moderních technologií nabízíme zákazníkům realizaci interiérů (kuchyně, koupelnový nábytek, kanceláře, šatní skříně, obývací pokoje…), dveře nebo schodiště. Pracujeme s klasickými laminovými deskami, barevnými nebo bezbarvými PU laky v kombinaci s dýhou odolnými proti vodě a povrchové úpravy nábytku provádí prémiovými laky a barvami značky ICRO a Mr. DIDONE.

Schodiště vyrábíme výhradně z masivu. Jsme schopni nabídnout nejnáročnější atypické interiéry podle představ našich zákazníků. Například umíme zpracovávat i kombinaci dřeva s epoxidovou pryskyřicí.

ŠSW: Investovali jste do technologického vybavení firmy nemalé prostředky. Můžete nám popsat jejich využívání ve vazbě na programy DAEX DESIGN s TurboCADem?

JH: Asi bych začal popisem od vlastního návrhu, kde využíváme propojení s laserovou zaměřovací měřící technikou, kterou využíváme pro rychlé zaměření interiéru nebo prostoru pro schodiště.

Ukázka realizace návrhu schodiště
Ukázka realizace návrhu schodiště

Přesně zaměřený 3D prostor jsme pak schopni importovat do kreslícího programu DAEX DESIGN, kde následně navrhneme například interiér kuchyně a předáme zákazníkovi vizualizaci k odsouhlasení.

Ukázka využití importu dat z laserového zaměření pro návrh interiéru v DAEX DESIGN
Ukázka využití importu dat z laserového zaměření pro návrh interiéru v DAEX DESIGN

Výhodou je, že grafický návrh je propojen s kalkulačním a optimalizačním programem DAEX CUT (modul je součástí DAEX DESIGN) a vedle vizualizace můžeme připravit okamžitě i cenovou nabídku. Po odsouhlasení objednávky máme z tohoto programu k dispozici i potřebná data pro výrobu a strojní vybavení.

ŠW: Co u Vás rozhodovalo při výběru programových nástrojů DAEX DESIGN?

JH: Jak jsem sdělil již na začátku našeho rozhovoru. Naše nabídka truhlářských produktů je velmi rozmanitá. Potřebovali jsme programový nástroj, kde můžeme navrhnout atypický nábytek, dveře nebo schodiště. DAEX DESIGN je založen na otevřeném CADovském prostředí pro tvorbu atypů rozmanitých truhlářských výrobků a k tomu jsou přizpůsobeny i výstupy podkladů do výroby. Tím, že grafickou část programu je možné využívat i pro architektonické nebo strojařské návrhy, nám umožňuje lepe komunikovat i s těmto profesemi.

Výkresová dokumentace v DAEX DESIGN
Výkresová dokumentace v DAEX DESIGN
Ukázka realizace návrhu kuchyně
Ukázka realizace návrhu kuchyně

Tato komplexnost a univerzálnost pro nás byla rozhodující a možnost přímého exportu dat do našeho strojního zařízení. V našem případě, jsme odladili propojení s CNC a výstupy optimalizací nářezových plánů.

ŠW: Jak bylo náročné vlastní zavedení programu?

JH: Pokud chcete co nejdříve zefektivnit práci, nestačí si zakoupit pouze program. Prošli jsme školením na základní ovládání programu.

Jak jsme si osahali nové nástroje, začali v programu navrhovat a využívat standardní výstupy do obchodu a výroby, dali jsme si další cíle. Například výstupy pro pilu a propojení na CNC. S firmou ŠPINAR – software jsem se dohodli na postupných krocích. Tím jsme měli nad realizací svých požadavků přehled a bylo to pro nás únosné i z hlediska paralelního řešení zakázek.

Děkujeme za rozhovor.

Ukázka realizace návrhu kancelářského stolu
Ukázka realizace návrhu kancelářského stolu

Společnost PILA NOVOTNY s.r.o., pan František Binder (ČR)

ŠSW: Můžete nám krátce představit Vaši firmu?

FB: Historie naší firmy PILA NOVOTNÝ s.r.o se datuje od roku 1923. Jsme moderní dřevozpracující firma se zaměřením na veškerý sortiment atypických výrobků pro rodinné domy, chaty, chalupy a průmyslové stavby a interiérů. Nabízíme jedinečné obkladové a podlahové materiály jak do starých chalup, tak do moderních interiérů. Na tyto obklady a podlahy nabízíme novou technologii opracování povrchu – kartáčování. Naše výrobky jsou na stavebním trhu již od roku1994 a mají potřebné certifikáty a prohlášení o shodě.

Ukázka fotomontáže návrhu 3D modelu dveří vytvořených v DAEX DESIGN
Ukázka fotomontáže návrhu 3D modelu dveří vytvořených v DAEX DESIGN

Hlavní činností pily v realizaci dřevostaveb jsou tradiční roubenky, moderní skeletové stavby včetně oken, dveří a interiérů. Snahou firmy je v maximální možné míře vyhovět požadavkům našich zákazníků, při udržení vysoké kvality všech našich typových i atypických výrobků.

Ukázka výrobního výkresu dveří v DAEX DESIGN
Ukázka výrobního výkresu dveří v DAEX DESIGN

ŠSW: Pro udržení vysoké kvality Vašich služeb a produktů je zapotřebí zavádět a neustále vylepšovat technologie. Můžete se podělit o Vaše zkušenosti?

FB: Naše firma využívá strojní a programové technologie v obchodě i výrobním procesu. O technologiích se hodně mluví, ale jejich skutečné zavádění do praxe je náročný proces, se kterým se každá firma musí vypořádat posvém. Využíváme řadu programových nástrojů, ale v tomto rozhovoru se vyjádřím na pouze k část, která souvisí s grafickými výstupy a daty pro výrobu.

V našem oboru, kde musíte navrhovat celou stavbu, okna, dveře nebo celý interiér, potřebujete pro navrhování a výkresovou dokumentaci universální nástroj. Zavádění technologii řešíme postupně, protože řada výstupů na sebe navazuje a s každou dílčí částí programu je zapotřebí se nejdříve seznámit, než se rozhodnete o dalších krocích.

ŠW: Jaké výhody u Vás rozhodovaly při výběru programových nástrojů DAEX DESIGN?

FB: Program DAEX DESIGN pro nás znamenal možnost universálního využití, o které jsem se již zmiňoval.

Realizace návrhu interiérů firmy Pila Novotný
Realizace návrhu interiérů firmy Pila Novotný
Realizace roubenek od firmy Pila Novotný
Realizace roubenek od firmy Pila Novotný

Věděli jsme, že se softwarová firma ŠPINAR – software zaměřuje především na dodávku programů pro interiéry a nábytek. Potřebovali jsme také program na navrhování oken, dveří (obložky, špalety, parapety…) a samozřejmě interiérových prvků.

Díky universálnosti programu DAEX DESIGN, jsme mohli v jednom pracovním prostředí navrhovat všechny naše nabízené produkty. To rozhodovalo program v naší firmě nasadit.

ŠW: Jak praxi program využíváte a jaké máte zkušenosti s jeho zavedením?

FB: Postupně jsme začali program využívat na navrhování oken a dveří a následně i na nábytek. Bylo zapotřebí najít prostor pro zaškolení a odladění našich specifických požadavků na výstupy (například: obchodní nabídky nebo řazení položek).

Asi nejvíce lze vyzvednout universálnost programu pro dřevařský obor a možnost přímých výstupů dat z grafiky (například materiálových nákladů, kusovníků a optimalizací řezných plánů…).

Děkujeme za rozhovor.

Realizace návrhu interiérů firmy Pila Novotný
Realizace návrhu interiérů firmy Pila Novotný

Společnost SKIPPI Nitra, s.r.o., pan Ondřej Pajchl (SR)

Ukázka skříněk dodávaných v demontu. DAEX DESIGN lze využít pro návody sestavení nebo pro rozložení dílů na palety
Ukázka skříněk dodávaných v demontu. DAEX DESIGN lze využít pro návody sestavení nebo pro rozložení dílů na palety

ŠSW: Prosím Vás, krátké představení Vaší firmy:

OP: Naše společnost SKIPPI NITRA, s.r.o je na trhu přes 25 let a od svého vzniku se zaměřujeme na výrobu nábytku. Působíme především na slovenském trhu, kde nabízíme zákazníkům výrobu atypického nábytku nebo středně velké série nábytku podle přání zákazníka. Na našem trhu jsme již vyrobili tisíce tun nábytku především kanceláří, ložnic, obývacích pokojů, komod, regálů nebo stolků pro televizory.

Díky bohatým zkušenostem a odladěným technologiím, jsme schopni uspokojit nejnáročnější klienty, kteří hledají kvalitní produkty a jejich rychlé dodání. Mezi naše zákazníky patří například XXXLutz, Möbelix, Kondela, Möma a další významné firmy na evropském trhu.

ŠW: Jak Vám technologie pomáhá ve Vaší nábytkářské praxi a jako jste zvolili strategii?

OP: Každá firma má své specifické přístupy v přípravě svých produktů na trh. O technologiích se hodně mluví, ale zavést je do praxe je interní poctivá práce, které se vyplácí v postupných úsporách času, pracnosti nebo snížení chybovosti. My jsem se rozhodli většinu věci s programovými technologiemi ladit ve firmě sami.

Měli jsem určité zkušenosti s implementací informačního systému a znali jsme své prostředí, kde vzniká nejvíce chyb v předávání informací. Investovali jsme nemalé částky do strojního vybavení, ale v našem oboru je příprava podkladů dat pro automatizovanou pilu nebo CNC časově náročný proces. Šli jsme cestou postupných kroků.

Využití grafiky pro rozložení balíků na palety – DAEX DESIGN
Využití grafiky pro rozložení balíků na palety – DAEX DESIGN
Využití grafiky pro rozložení balíků na palety – DAEX DESIGN
Využití grafiky pro rozložení balíků na palety – DAEX DESIGN

ŠW: Co rozhodovalo spolupracovat s firmou ŠPINAR – software?

OP: Firmu ŠPINAR – software jsme znali již od začátků našeho působení v nábytkářském oboru. Využívali jsme ve firmě grafickou část TurboCAD.

Když jsme se rozhodovali propojit grafiku s výstupy do výroby a strojního vybavení, šli jsme do programu DAEX DESIGN Pro.

Vyhovovalo nám, že se jedná a otevřený systém a lze v něm kombinovat úpravy, které si provádíme sami a u náročnější požadavky bylo možné zadat výrobci programu (například postprocesor pro CNC). Rozhodla stabilita rodinné firmy a flexibilita programu DAEX DESIGN.

ŠW: V jakých oblastech nejvíce používáte program DAEX DESIGN?

OP: Využívání programu DAEX DESIGN se nám osvědčilo ve dvou základních oblastech. První oblastí je vlastní navrhování nábytku ve 3D a sním spojené vytváření 2D výrobní dokumentace.

Ukázka realizace ložnice  firmy Skippi
Ukázka realizace ložnice firmy Skippi
Ukázka realizace nábytku firmy Skippi
Ukázka realizace nábytku firmy Skippi

Grafickou část využíváme i pro návrh rozvržení hotového nábytku nebo demotu pro expedici (na palety). Druhou oblastí využití jsou převedená data z grafiky pro výrobu a obchod (například: optimalizaci nářezových plánů, spotřebu materiálu, pro štítky, kusovníky, CNC nebo účetní a skladové programy).

Děkujeme za rozhovor.

Děkujeme za rozhovor.

Společnost MF PRO Pty Ltd ,pan Martin Fiřtík (AUS)

ŠW: Prosím Vás o představení Vaší firmy.

MF: Jsme rodinná firma zabývající se zakázkovou výrobou. Na novém trhu v Austrálii jsme zahájili podnikání v roce 2019. Nabízíme atypické návrhy a realizace interiérů a nábytku pro ty nejnáročnější zákazníky. Díky kvalitním strojovému a programovému vybavení, dokážeme pracovat dodat v potřebné kvalitě a času náročné atypické zakázky. Pracujeme s klasickými laminovými deskami nebo masivem v kombinaci s kovem, platem nebo sklem. Při návrzích dodávek interiérů pro zákazníky v Austrálii spolupracujeme s partnery na českém trhu.

ŠW: Investice do technologií bývá u každé firmy těžké rozhodnutí. Co pro Vás bylo rozhodující pro nákup programu od firmy ŠPINAR – software?

Ukázka realizace nábytku firmy MF PRO Pty Ltd
Ukázka realizace nábytku firmy MF PRO Pty Ltd
Ukázka realizace kuchyně z návrhu DAEX DESIGN
Ukázka realizace kuchyně z návrhu DAEX DESIGN

MF: Rozhlíželi jsem se po různých možnostech řešení programového vybavení, ale u firmy ŠPINAR – software u nás rozhodla univerzálnost využití programového nástroje pro potřeby truhlářské výroby s možností postupného propojení na strojní vybavení naší firmy (například olepovačkou, automatizovanou formátovací pilou Altendorf, CNC…). S firmou jsme navíc měli dobré zkušenosti z trhu v ČR.

ŠW: Jak se Vám osvědčilo nasazení programů v praxi a jaké byla Vaše zkušenost s implementací?

MF: Po zaškolení na program DAEX DESIGN jsme museli řešit řadu specifických požadavků.

Naše firma v Austrálii, kooperuje s firmou v ČR, tak bylo nutné vybavit stejným typem programu i tuto partnerkou firmu a odladit nastavení, abychom mohli co nejjednodušeji sdílet zakázky a předávat si rozpracované grafické návrhy. Tato část nebyla hned, protože jazykové mutace operačních systémů a aplikací mají určité rozdíly. Firmě ŠPINAR – software, jsme specifikovali své hlavní požadavky pro první etapu a postupně je s námi řešila.

Nyní máme první etapu propojení pracovišť za sebou a osvědčila se nám natolik, že jsme i díky zvýšené efektivitě a kvalitě výstupů vizualizací získali významné zákazníky na Australském trhu. S programem jsme spokojení a domlouváme se na dalších krocích včetně partnerské podpory firem.

Ukázka realizace firmy MF PRO Pty Ltd
Ukázka realizace firmy MF PRO Pty Ltd

Děkujeme za rozhovor.

Ing. Milan Špinar

ŠPINAR – software s.r.o.
Lipová 11
CZ – 602 00 Brno

Grafické příspěvky výstupů vizualizací z DAEX DESIGN / TurboCAD: Ing. Urban
Fotky a výstupy z programu byly dodány partnery jednotlivých příspěvků

Kontakt:

tel.: +420 543 236 223
e-mail: info@spinar.cz

Přihlásit

Nový účet

Heslo bude odesláno na Vaši e-mailovou adresu

Vaše osobní údaje budou použity ke zvýšení spokojenosti po celou dobu procházení tohoto webu, ke správě přístupu do vašeho účtu a k dalším účelům popsaným na stránce ochrana osobních údajů.