← Menu Zavřít →
TurboCAD CZ
TurboCAD a PDF
TurboCAD + Symbols
TurboCAD MAC CZ
ViaCAD a další CAD
DAEX DESIGN CZ
DAEX OPTIMALIZÁTOR CZ
Propojení na CNC, Pily, Pohodu...
TurboFLOORPLAN CZ
CAD-CAM
CNC-LASER-OPTIMALIZACE
OPTIMALIZACE pro PILY
Plug-iny pro TurboCAD
Symboly a materiály
Doplňky pro CAD
Moduly pro DAEX
Výuková videa
Mobil Apps
POHODA Ekonomika
Turbo Projekt
Další programy
Zkušební verze
2D kreslení
3D modelování
Vizualizace
Animace
Pro MAC
Virtuální realita
Symboly dle norem
PDF řešení
Stavební projekty
TZB - HVAC
Elektrotechnika
Modelace terénu
Liniové stavby
Návrhář Domu a Interiéru
Návrhář Zahrady
APP pro mobil a tablet
Konstrukce
Průmyslový Design
Symboly dle norem
3D tisk
Návrh interiéru a nábytku
Výroba
Propojení studií s výrobou
Propojení výroby se zákazníky
CAM
Optimalizace plošných prvků
Optimalizace délkových prvků
Nesting Centra
Řešení
CAD vizualizace
Produkty
Další programy a plug-iny - ikona
Další programy a plug-iny

Program DAEX pro výrobu nábytku a snížení časové náročnosti, pracnosti a chyb

Od kvalitní vizualizace po zaslání dat do výroby nebo nářezových center

Každý ví, že s tupými nástroji se pracovat nedá a stojí za to je čas od času nabrousit. To stejné platí i o programových technologiích. Má smysl si pro ně najít čas a zamyslet se nad tím, proč ve své firmě nemáme k dispozici kvalitnější vizualizace nebo proč zbytečně přepisujeme data z programů do programů či strojního vybavení. Kde vznikají chyby při předávání dat do výroby nebo při jejich vlastních dodávkách? Kde ztrácíme nejvíce času při zpracování grafického návrhu, cenové nabídky a podkladů do výroby?

Vytvořeno v  TurboCADu součást DAEX DESIGNautor: Marián Jurčák
Vytvořeno v TurboCADu součást DAEX DESIGN
autor: Marián Jurčák

Cesta ke zvýšení kvality komunikace se zákazníky a pracovníky ve výrobě nemusí být složitá ani nákladná. Naše firma se těmito otázkami a řešením zabývá přes 25 let. Díky těmto zkušenostem máme určitý přehled o stavu dřevařských firem na našem trhu v České a Slovenské republice. Na jedné straně vidíme firmy, které postupně a s rozvahou začaly používat programové technologie a mohou stavět na dobrém základě svůj další rozvoj. Na druhé straně je však velká část firem, které mají zakoupené programy pro grafiku, optimalizace, kalkulace apod., a data neustále přepisují nebo pracně zpracovávají podklady pro obchod a do výroby nebo pro nářezová centra v tabulkových procesorech.

Ve firmách se většinou (pod tíhou časové tísně) sáhne po programových nástrojích podle jejich aktuálních potřeb nebo na doporučení. Zpravidla se prvotně řeší dílčí požadavky na obrázky návrhů nábytku nebo interiérů pro nabídky. Následně jsou to až požadavky na výrobní výstupy, optimalizace nářezových plánů a data do strojů a výrobních center.

Po nějaké době se ve firmách zjistí, že pořízená data nemají na sebe přímou vazbu a jejich úpravou se ztrácí hodně času a vznikají zbytečné chyby.

Díky letitým zkušenostem v této oblasti víme, že nejdůležitějším faktorem spolupráce v dodávkách programů je důvěra, pohodové jednání a vlastní kvalitní programové řešení. Našimi zákazníky jsou jak malé a stření rodinné firmy, tak i největší nábytkářské a truhlářské firmy na našem trhu.

Vytvořeno v TurboCADu součást DAEX DESIGNautor: Petr Sochor
Vytvořeno v TurboCADu součást DAEX DESIGN
autor: Petr Sochor

Pro tento referenční příspěvek jsem požádal dvě středně velké výrobní společnosti nábytku, které byly ochotny napsat své zkušenosti se zavedením našich programů. Jsme rádi, že se nám podařilo rozšířit nové partnerské vztahy o firmy, kde funguje vzájemná důvěra, pohodové řešení problémů. Těší nás, že se našim zákazníkům brzy vrací investice do našich programů díky zvýšené efektivitě práce a konkurenceschopnosti.

První referenční partnerskou firmou je výrobní společnost nábytku INTERIÉRY CEFI s.r.o. (zastupuje jednatel společnosti pan Martin Csefalvay z ČR) a druhou společností je DL INTERIÉRY s.r.o. (zastupuje pan ing. Dušan Ziman ze SR).

Ing. Milan Špinar

Společnost INTERIÉRY-CEFI s.r.o

ŠSW: Pane Csefalvay, prosím vás o krátké představení vaší společnosti a shrnutí technologií, které ve firmě využíváte.

MC: Společnost INTERIÉRY-CEFI s.r.o. vznikla v roce 2015, má za sebou tisíce zakázek a více jak 17 letou praxi a zkušenosti s atypickou dodávkou interiérů.

Ukázka realizací interiérů CEFI
Ukázka realizací interiérů CEFI
Interiéry kuchyní
Interiéry kuchyní
Nábytek pro veřejný prostor
Nábytek pro veřejný prostor
Řešení atypického nábytku
Řešení atypického nábytku
Interiéry kanceláří
Interiéry kanceláří
Recepce
Recepce

Moje firma má svůj individuální způsob práce a přístup k zákazníkům. Mojí vizí bylo vytvořit firmu, ve které bych uplatnil bohaté zkušenosti s řízením výroby a technologie v nábytkářském oboru kde bylo nutné vše posunout dle současné doby a připravovat se na částečnou automatizaci výroby.

Návrhy nábytku a výrobní výkresy z DAEX DESIGN
Návrhy nábytku a výrobní výkresy z DAEX DESIGN

Firmu, která by zajistila svým zákazníkům profesionální služby v oblasti výroby nábytku nebo jejich částí.

Chtěl jsem, aby naše firma dokázala fungovat jako profesionální nářezové centrum, které navíc nabídne opracováním hran a zajištění požadavků na vrtání a frézování na CNC. Vedle těchto služeb  dodavatelům nábytku, ale i menším truhlářským firmám, jsem měl záměr nabízet dodávku interiéru na míru svým vlastním zákazníkům.

Věděl jsem, že je třeba si pro tento záměr dobře zorganizovat výrobu a vybavit firmu kvalitním strojním a programovým vybavením.

Na trhu jsem asi 3 roky vybíral jak strojní vybavení, tak i zároveň vhodný program CAD/CAM, který by mi vše propojil a zajistil určitou univerzálnost využití.

DAEX připraví podklady pro objednání materiálu
DAEX připraví podklady pro objednání materiálu
DAEX zajišťuje data pro automatizované pily
DAEX zajišťuje data pro automatizované pily

Firma po zavedení moderního stylu řízení již za první rok existence obrovsky vyrostla.

Ve firmě jsme nasadili programy od firmy ŠPINAR – software, které poskytují data pro 2 CNC, nářezové centrum, jednostranný průběžný postforming, PUR  olepování hran a další výstupy pro pracovníky ve výrobě.

Pro jednoduchost obsluhy a rychlou identifikaci jsme opatřili díly etiketami včetně Data Matrix kódu pro načítání dat bezdrátovou čtečkou do našeho strojního vybavení.       

Nyní nám data putují do výroby bez jakéhokoliv přepisování informací z 3D CAD, kde byl vytvořen návrh nábytku.

DAEX do minuty převede data z grafiky do kusovníků
DAEX do minuty převede data z grafiky do kusovníků
Průvodní list pro kompletaci dílů z DAEXu
Průvodní list pro kompletaci dílů z DAEXu

Pomocí čteček nebo přímým exportem z počítače v kanceláři se data načítají do strojního vybavení. Podobně vznikají i objednávky materiálu, dodací listy, fakturace a identifikace umístění nábytku po budovách a místnostech včetně příbalového kování.

ŠSW: Jak byste zhodnotil spolupráci s firmou ŠPINAR – software?

MC: Partnerství s firmou ŠPINAR – software funguje jako náš celý tým velmi dobře, veškeré úpravy na klíč pro naše potřeby firma ŠPINAR – software dělá obratem včetně společného testování a vše v přátelské atmosféře, s důrazem na řešení efektivity, algoritmů a produktivity výrobního procesu v naší firmě.

DAEX zajistí štítky pro identifikace každého dílu
DAEX zajistí štítky pro identifikace každého dílu
DAEX převádí data pro CNC a QR kódy pro čtečky
DAEX převádí data pro CNC a QR kódy pro čtečky

Výrobní postupy se snažíme neustále zdokonalovat. Požadavky na výrobní postupy se mění, a tím vyvíjí i technologie. Každý rok se snažíme dnes již v detailech něco vylepšovat a upgradovat vždy na nejnovější verze dle nabídky firmy ŠPINAR – software. Máme důvěru, že investice do programových vylepšení se nám brzy vrátí v úsporách času a snížení chybovosti.

Například naposledy jsme řešili možnost sdílet data zakázek s našimi partnery přes uložiště zakázek na našem serveru.

Nyní máme možnost aktivovat přímé načítání zakázek a komunikaci  mezi partnery a nářezovým centrem kde máme formulář pro menší truhláře.

DAEX připraví data pro dohodnutá strojní vybavení
DAEX připraví data pro dohodnutá strojní vybavení
DAEX připraví potřebné podklady i pro expedici(expediční štítky a podklady pro objednání dopravy)
DAEX připraví potřebné podklady i pro expedici
(expediční štítky a podklady pro objednání dopravy)

Poskytujeme jim tzv. službu na klíč řezání + olepování“, kde jsme společně s vývojem firmy ŠPINAR – software vytvořili velmi jednoduchý formulář, který DAEX CUT načte během vteřiny a spočítá cenu pro zákazníka a výčet materiálu.

Děkujeme za rozhovor. 

Společnost DL INTERIER, s.r.o.

ŠSW: Pán Ziman, prosím vás mohli by ste nám predstaviť Vašu spoločnosť?

DZ: Naša spoločnosť patrí k stredne veľkým nábytkárskym firmám, ktorá pôsobí na slovenskom trhu viac ako 19 rokov.

Ukázka realizovaných interiérů
Ukázka realizovaných interiérů
Interiéry vstupních hal
Interiéry vstupních hal
Interiéry knihoven
Interiéry knihoven

Zameriavame sa na výrobu a montáž atypického nábytku a interiérov. Prakticky sme schopní vybaviť nábytkom na mieru akýkoľvek typ interiéru. Medzi naše produkty patria interiéry kuchýň, obývacích izieb, kancelárií, hotelov, spoločenských, reštauračných a predajných priestorov.

Návrhy a podklady do výroby zpracované v DAEX
Návrhy a podklady do výroby zpracované v DAEX

ŠSW: Prečo ste začali vo Vašej firme využívať programy firmy ŠPINAR – software?

DZ: Každá firma sa snaží zvýšiť svoju efektivitu práce. Snažíme sa v tejto veci hľadať stále nové cesty, aby sme svoju prácu mohli ponúkať kvalitne, rýchlo a bez väčších chýb.

Investovali sme do strojov, ale bol problém s nimi prepojiť technickú prípravu výroby a byť v tomto prepojení efektívny

Nedarilo sa nám jednoduchšou cestou pripraviť dáta priamo pre strojné zariadenia píly a CNC. V tejto veci sme viedli dlhšie diskusie s dodávateľom strojného zariadenia, ale nakoniec sme sa rozhodli programové veci riešiť s firmou ŠPINAR – software z Brna, ktorá mala skúsenosti s riešením prepojenia grafiky s optimalizáciou priamo pre naše stroje.

DAEX – výrobní výkresy s přesnými detaily
DAEX – výrobní výkresy s přesnými detaily
DAEX převede data z grafiky do automatizované pily
DAEX převede data z grafiky do automatizované pily

ŠSW: Ako prebiehala vlastná implementácia?

DZ: Najskôr sme potrebovali rozchodiť export dát do automatizovanej píly, kde sme strácali čas s prepisovaním dát. Technickú podporu talianskeho výrobcu píly sme riešili v spolupráci s požiadavkami na výstupy s firmou ŠPINAR – software aj zástupcami strojného zariadenia na Slovensku a Českej republiky.

Počas krátkej doby sme mali vyriešené dávkovanie optimalizácie do píly vrátane tlače štítkov, čo nás povzbudilo do ďalších krokov.

ŠSW: Poskytovanie dát do CNC zariadení priamo z CAD býva zložitejšia záležitosť. Ako sa vám podarilo aj túto časť vyriešiť?

DZ: Ako sme mali pripravené nové CNC stroje, implementácia bola pomerne rýchla. Museli sme sa naučiť pracovať s novými funkciami DAEXu a všetko otestovať v rutinnej prevádzke v praxi.

Tisk štítků na pile lze upravit dle požadavků
Tisk štítků na pile lze upravit dle požadavků
QR kód na štítku obsahuje informaci pro CNC
QR kód na štítku obsahuje informaci pro CNC

Prax odhalí detaily, ktoré bolo potrebné doladiť. Jednalo sa často o maličkosti, ale tie rozhodujú o efektivite práce. Každý stroj a štýl obrábania má svoje špecifiká. Napríklad sme riešili zautomatizovanie natáčania dielov na osadenie do CNC podľa našich požiadaviek alebo združovania niektorých typov obrábania, aby sme ho nemuseli vyvolávať postupne.

Táto časť bola časovo náročnejšia, ale výsledok viedol k plnej spokojnosti väčšieho komfortu práce a zníženiu chybovosti.

ŠSW: Čo by ste vyzdvihli na spoluprácu s firmou ŠPINAR – software?

DZ: Firma ponúka kvalitné programy a hlavne služby. Na čom sme sa dohodli, to sa vždy dotiahlo do konca.

Automatické generování spojů lez upravit na míru
Automatické generování spojů lez upravit na míru

Děkujeme za rozhovor

Ing. Milan Špinar

ŠPINAR – software s.r.o.
Lipová 11
CZ – 602 00 Brno

Grafické příspěvky výstupů vizualizací a výkresové dokumentace z TurboCADu/DAEX DESIGN: Marián Jurčák a Petr Sochor
Fotky realizací byly dodány partnery jednotlivých příspěvků

Kontakt:

tel.: +420 543 236 223
fax: +420 543 215 531
e-mail: info@spinar.cz

6c2 daex.cut daex desig graficky navrh optimalizace.narezvovych planu pila SPINAR software - Program DAEX pro výrobu nábytku a snížení časové náročnosti, pracnosti a chyb

Přihlásit

Nový účet

Heslo bude odesláno na Vaši e-mailovou adresu

Vaše osobní údaje budou použity ke zvýšení spokojenosti po celou dobu procházení tohoto webu, ke správě přístupu do vašeho účtu a k dalším účelům popsaným na stránce ochrana osobních údajů.