← Menu Zavřít →
TurboCAD CZ
TurboCAD a PDF
TurboCAD + Symbols
TurboCAD MAC CZ
ViaCAD a další CAD
DAEX DESIGN CZ
DAEX OPTIMALIZÁTOR CZ
Propojení na CNC, Pily, Pohodu...
TurboFLOORPLAN CZ
CAD-CAM
CNC-LASER-OPTIMALIZACE
OPTIMALIZACE pro PILY
Plug-iny pro TurboCAD
Symboly a materiály
Doplňky pro CAD
Moduly pro DAEX
Výuková videa
Mobil Apps
POHODA Ekonomika
Turbo Projekt
Další programy
Zkušební verze
2D kreslení
3D modelování
Vizualizace
Animace
Pro MAC
Virtuální realita
Symboly dle norem
PDF řešení
Stavební projekty
TZB - HVAC
Elektrotechnika
Modelace terénu
Liniové stavby
Návrhář Domu a Interiéru
Návrhář Zahrady
APP pro mobil a tablet
Konstrukce
Průmyslový Design
Symboly dle norem
3D tisk
Návrh interiéru a nábytku
Výroba
Propojení studií s výrobou
Propojení výroby se zákazníky
CAM
Optimalizace plošných prvků
Optimalizace délkových prvků
Nesting Centra
Řešení
CAD vizualizace
Produkty
Další programy a plug-iny - ikona
Další programy a plug-iny
Zkušební verze

Vizualizace interiérů a nábytku

Vývoj technologií se nezastavuje a jde si svým vlastním životem,
i když někdy utíkáme do přírody od všech vymožeností lidské
společnosti, abychom si odpočinuli a možná lépe uvědomili co je
a není v životě lidském podstatné.

Každý z nás má volbu cesty do jaké míry a jakým způsobem začneme technologie využívat. Dřevařskému průmyslu se digitálně propojený svět nevyhýbá a roste význam využívání jeho výhod. Návrhář nebo technik znající svůj dřevařský obor, dokáže pomocí srozumitelného náčrtku a krátkého komentáře předat svoji myšlenku rychle a přesně.

V tomto článku se ale detailněji zaměříme na prezentace návrhu ještě nevyrobeného nábytku nebo interiéru pomocí vizualizací.

Zákazník standardně od dodavatele
nábytku nebo interiérů počítá se zpracováním nabídky na úrovni fotorealistického výstupu. Srozumitelná forma vizualizací pomáhá zpřehlednit navrhovanou investici a tím urychlit rozhodovací proces. Proto v řadě významných výběrových řízeních na dodávku interiérů je vizualizace podmínkou. Navíc správně navržené a zavedené programové technologie posouvají efektivitu a kvalitu grafického návrhu do vyšší roviny využitelnosti například směrem ke zpracování cenových kalkulací, potřeb výrobních podkladů nebo přípravy dat pro strojní vybavení. Rutinní části výpočtů je možné přenechat programům a návrhář tím získá větší prostor pro kreativní část své práce.

Zavádění nových technologií stojí nějaký čas, energii a finance. Požádali jsme některé naše uživatele, aby se s námi podělili o své zkušenosti s využíváním a zaváděním technologií, které dodává firma ŠPINAR – software.

Vytvořeno v TurboCADu – autor Marian Jurčák
Vytvořeno v TurboCADu – autor Marian Jurčák

Děkujeme za příspěvek panu Ing. Josefovi Urbanovi z firmy URBAN atelier, řediteli firmy BRADOP Leškovi Brancovi, panu Vladimíru Kačmárovi a slečně Markétě Satinské z firmy Stolařství Hodoňovice s.r.o. a panu Jakubovi Vojtěškovi za vedení rozhovorů.


Vytvořeno v TurboCADu – autor Ing. Josef Urban
Vytvořeno v TurboCADu – autor Ing. Josef Urban

Ing. Josef Urban
z firmy URBAN atelier

Jakub Vojtěšek: Můžete nám představit Vaši firmu a náplň Vaší návrhářské práce?

Ing. Lukáš Urban: Naše firma URBAN atelier se zabývá návrhy a dodávkou atypických interiérů rodinných domů a bytů. Pro zákazníky poskytujeme kompletní servis od návrhu dispozice místností, zpracování přesných vizualizací celkových pohledů i detailů atypického nábytku, abychom byli schopni svým klientům co nejnázorněji vysvětlit myšlenku vloženou do našich návrhů, až po přípravu výkresové dokumentace a kompletní realizaci na klíč. V oboru pracuji přes 10 let.

J. V.: Jaké máte zkušenosti s grafickými programy a proč jste si vybral pro svoji práci programy od firmy ŠPINAR – software? Jaký je Váš příběh?

L. U.: V grafických návrzích nejvíce potřebuji docílit kvalitní vizualizace a následně výrobní výkresovou dokumentaci. V minulosti jsem pracoval v řadě grafických programů od těch velmi drahých až po ty bezplatné. S programem TurboCAD jsem se poprvé setkat na škole před cca 13 lety. V té době to byl dobrý kreslící a modelovací program, ale vizualizace nebyly na úrovni nejlepších programů. Za roky se ale situace hodně změnila, TurboCAD přešel na reálná fyzikální světla, zlepšil možnosti nastavení materiálů a rendru a konkurenci dotáhl. Před 5 lety jsem potřeboval software pro své podnikání, a právě TurboCAD mi vyšel jako nejlepší řešení. Hlavní výhodu vidím v jeho komplexnosti. Dokážu v něm nakreslit stavební výkresy, pohodlně je převedu do 3D, následně vymodeluju celý interiér, uložím perfektně vypadající vizualizace a připravím výrobní výkresy nábytku. Za cenu, kterou program stojí, jsem lepší řešení nenašel.
Po prezentaci programu jsem si nakonec jednu licenci DAEX IS Standard s TurboCADem zakoupil (stála mně přibližně stejně jako upgrade u konkurence) a na ní jsem začal zkoušet nástroje, na které jsem byl při zpracování projektu zvyklí. Práce ve 2D a 3D včetně základních vizualizací šla zvládnout i po prvním zaškolení. Díky předchozím znalostem práce v CAD, nebylo složité si najít potřebné nástroje a prostředí TurboCADu si nastavit dle svých potřeb. Do grafické části programu jsem se dostal poměrně brzy.

J. V.: Bylo zavedení jednoduché?

L. U.: Pro mě osobně díky znalostem jiných CAD programů nebyl přechod na programy firmy ŠPINAR – software náročný. Když jsem po prvních zkušenostech do firmy nakoupil další licence pro své kolegy, využil jsem možnosti jejich zaškolení.

J. V.: Co byste doporučil novým uživatelům při zavádění DAEX IS a TurboCADu? Na co se mají připravit?

L. U.: Určitě bych nepodcenil zaškolení. Asi každý z nás bude mít jiné zkušenosti s grafikou a nedá se očekávat, že špičkové vizualizace se uživatel naučí okamžitě. Práce s prostředím, nastavením vlastních materiálů, světel, drsnosti, odlesku, radiosity, luminance… vyžaduje alespoň základní znalosti, pokud nechcete pracovat pouze z přednastavenými šablonami.
S kolegy jsme si specializované školení na vizualizace naplánovali dle doporučení až po zvládnutí základního ovládání programu. Toto naplánování bych mohl doporučit. Nelze se věnovat vyšší grafice bez základní grafické gramotnosti.

Vytvořeno v TurboCADu – autor Ing. Josef Urban
Vytvořeno v TurboCADu – autor Ing. Josef Urban
Vytvořeno v TurboCADu – autor Ing. Josef Urban
Vytvořeno v TurboCADu – autor Ing. Josef Urban
10 Ing.Lukas Urban 1024x576 - Vizualizace interiérů a nábytku

J. V.: Jak byste zhodnotil přínos programu DAEX a TurboCAD pro Vaši praxi?

L. U.: Jak jsem se již zmínil. Pro naši firmu, která si zakládá na kvalitní prezentaci svých návrhů, mohu vyzdvihnout možnosti, které mi grafická část programu od firmy ŠPINAR – software nabízí. Našel jsem zde veškerá potřebná nastavení pro své nejnáročnější vizualizace a navíc mě těší, že pracuji v integrovaném prostředí, kde lehce přejdu z vizualizací do tvorby konstrukční výkresové dokumentace.


Vytvořeno v TurboCADu – autor Bradop
Vytvořeno v TurboCADu – autor Bradop

Lešek Branc, ředitel firmy
BRADOP nábytek s. r. o.

Jakub Vojtěšek: Můžete nám pane Branci říci pár slov o Vaší firmě
Bradop?

Lešek Branc: Firma BRADOP nábytek s. r. o. působí na trhu od roku 1998. Původně společnost začínala jako velkosklad obrazů. Postupně jsme se začali zaměřovat na nábytek, a to hlavně na přání našich zákazníků. Za tuto dobu jsme toho díky nim a schopným obchodním partnerům hodně dokázali.

Stále rozšiřujeme, modernizujeme a zdokonalujeme vlastní výrobu. Dovážíme nábytek i z jiných zemí. Neustále pracujeme na zdokonalování péče o zákazníka. Snažíme se jim nabídnout nejlepší servis od objednání až po následné doručení.
Svým klientům poskytujeme bezplatně mnoho propagačních materiálu, slevy, dovoz zdarma apod.Dnes můžeme říci, že díky tomuto přístupu máme přes 700 aktivních odběratelů nábytku BRADOP v ČR a SR a kolem 50 v Polsku. Abychom si ale svoji pozici na trhu udrželi, neustále investujeme do inovací.
Snažíme se zdokonalovat výrobní proces a logistiku, nabízený sortiment, IT technologie a kvalitu zaměstnanců. Inovace jsou sice velmi nákladným procesem, ale věříme, že jen tak udržíme krok s dobou a konkurencí.

J. V.: Jak jste DAEX s TurboCADem
začali využívat ve Vaší společnosti?

L. B.: My jsme vstoupili do spolupráce s firmou ŠPINAR – software asi před 14 lety, ale využívali jsme jejich programy pouze pro základní kreslení výrobní dokumentace a ve výrobě na nářezové plány. V posledních letech jsme se začali více zaměřovat na kvalitnější vizualizační výstupy návrhu interiérů a prezentaci jednotlivých kusů nábytku interaktivní formou na našem internetu. V neposlední řadě bylo naší prioritou zvýšit efektivitu naší výroby a připravit propojení dat z obchodu do výroby a strojním vybavením. Dohodli jsme se s firmou ŠPINAR – software na dodávce celého propojení a celou dodávku jsme rozdělili na jednotlivé etapy.

Vytvořeno v TurboCADu – autor Bradop
Vytvořeno v TurboCADu – autor Bradop
Vytvořeno v TurboCADu – autor Bradop
Vytvořeno v TurboCADu – autor Bradop

J. V.: Jak probíhala vlastní implementace, aby čtenáři měli představu o náročnosti celého procesu?

L. B.: Jak jsem naznačil, rozdělili jsem dodávku implementace programů na jednotlivé etapy. Aby fungoval celek propojení a začaly přinášet první efektivitu a kvalitu ty části projektu, které jsme
přednostně potřebovali řešit. Dohodli jsme se na prioritách jednotlivých etap. V první části jsme vyškolili naše pracovníky na základní ovládání programu DAEX a TurboCAD. Pak jsme začali řešit specializované dodávky a nadstavby systému. Bylo zapotřebí vyškolit naše grafické oddělení na vizualizace interiéru pro tvorbu podkladů do katalogů a na speciální nadstavbu pro web prezentace. Pro naši firmu, která nabízí velkou šíři nábytku a sestav, byla interaktivní prezentace na internetu jednou z klíčových požadavků na dodávku programů do naší firmy. Náš zákazník potřebuje mít jednu z možností, kterou mu digitální svět přináší, v klidu domova si prohlédnout nabízený nábytek v různých náhledech a barevných variantách.

J. V.: Takže prezentace nábytku na internetu byla Vaše prioritní implementace dodávky programu?

L. B.: Původně jsme plánovali propojení grafiky se strojním vybavením, ale obchodní prezentace bylo nakonec nutné řešit prioritně. Naše nabídka nábytku je velmi široká a bylo nutné najít nejvhodnější cestu jak z 3D modelu nebo naskenováním hotového nábytku dostat prezentaci k zákazníkovi na internetu. Podklady pro tyto prezentace jsme byli schopni dosáhnout přes programy firmy ŠPINAR – software.

J. V.: Dodávka propojení na strojní zařízení se řešila až po této etapě?

L. B.: Paralelně s touto etapou jsme postupně vyřešili exporty dat do pily s tiskem štítků, propojení s CNC je naplánováno po ukončení této etapy.

Vytvořeno v TurboCADu – autor Bradop
Vytvořeno v TurboCADu – autor Bradop

J. V.: Co byste vyzdvihl na programech a dodávce od firmy ŠPINAR – software?

L. B.: Pro nás je nejdůležitější komplexnost nabídky a služeb, kterou firma ŠPINAR – software nabízí. Víme, že nelze vše realizovat naráz, líbí se nám přístup, kdy se obě strany snaží doladit termíny jednotlivých etap podle situace a potřeb v naší společnosti. Nákup programu je pouze první etapa, ale na implementaci je zapotřebí si najít čas a toho při realizaci zakázek není vždy tolik, kolik bychom si všichni ideálně představovali. K článku připojujeme několik našich výstupů.


Vytvořeno v TurboCADu – autor Bradop
Vytvořeno v TurboCADu – autor Bradop

Návrhář Vladimír Kačmár

Jakub Vojtěšek: Pane Kačmáre, vy
využíváte programu DAEX s grafickým programem TurboCAD pro návrh atypického i sériového nábytku a interiérů. Představte nám prosím Vaši firmu a návrhářskou práci.

Vladimír Kačmár: Přes 28 let pracuji v nábytkářském oboru, 20 let jako konstruktér a přípravář výroby.

V současnédobě se zaměřuji na zpracování podkladů návrhu nábytku někdy i celých interiérů, kde zajišťuji zpracování vizualizací, podkladů pro výrobu s montážními návody nových nábytkových řad firmy Lamivex, která je jedna z předních výrobců nábytku pro většinu obchodních řetězců v České republice i v zahraničí.

Tyto podklady jsou využívány jako výchozí podklad k sestavení výrobků.

15 Vladimír Kačmár 1024x720 - Vizualizace interiérů a nábytku
Vytvořeno v TurboCADu – autor Vladimír Kačmár
Vytvořeno v TurboCADu – autor Vladimír Kačmár

J. V.: Jaký je Váš příběh využívání programů dodávaných firmou ŠPINAR – software ve Vaší praxi?

V. K.: S grafickou částí programu TurboCAD jsem začal pracovat před 15 lety, ale tento nástroj jsem využíval především pro výrobní dokumentaci. Později vzešel požadavek na zefektivnění práce. Šlo o to, aby z původního vizualizačního návrhu, který měl zapůsobit v co nejvyšší kvalitě na zákazníka, jsme co nejrychleji dostali potřebné podklady do výroby. Následně jsem řešil požadavek na vytvoření finálního montážního návodu. DAEX s grafikou TurboCAD mě umožnil přecházet s modelem a kresbou jednou pro potřeby obchodu, podruhé pro potřeby výroby, a nakonec finální vizualizací.

Vytvořeno v TurboCADu – autor Vladimír Kačmár
Vytvořeno v TurboCADu – autor Vladimír Kačmár
17 Vladimír Kačmár 1024x719 - Vizualizace interiérů a nábytku
Vytvořeno v TurboCADu – autor Vladimír Kačmár
Vytvořeno v TurboCADu – autor Vladimír Kačmár

J. V.: Kdy a co vás vedlo začít používat vizualizační nástroje?

V. K.: Na vizualizace kladou zákazníci velký důraz. Při přípravě podkladů do výroby nebylo moc času se tvorbě kvalitnějších vizualizací věnovat. Když bylo zapotřebí tuto část projektu řešit, obrátili jsme se na specializovanou externí firmu. To nás časem začalo omezovat. Při jednáních s klientem bylo zapotřebí provést řadu změn a v krátkém čase zaslat nový návrh (a každý návrh a změna něco stojí). Jednoduše bylo nutné, aby důležitá část projektu, jakou je vizualizace, byla v našich rukou i pro další použití ve výrobě.

J. V.: Bylo složité se naučit vyšší úroveň vizualizací?

V. K.: Ukázky programu nástrojů DAEX a TurboCAD mě utvrdily, že jdu správným směrem a protože samostudium není právě nejefektivnější z hlediska časové náročnosti, domluvilo se školení. Čas věnovaný na získávání know-how se začal záhy vracet v prudkém zlepšení efektivity celé mé práce. Hlavně moje návrhy pro důležité obchodní partnery jsem mohl dodat ve vyšší kvalitě a bez nutnosti spolupráce s externím grafickým studiem. Fotorealistické výstupy se, ačkoliv nejsem vystudovaný grafik, dostaly na velmi slušnou kvalitu, což zákazníci hodnotí velmi pozitivně.

J. V.: Jaké další podklady zpracováváte pomocí nástrojů DAEX a TurboCAD ve své praxi a co nejvíce oceňujete?

V. K.: Je to zejména výrobní dokumentace a podklady do výroby. Často také vytvářím montážní návody. Zákazník schválí grafický návrh a já poté využiji 3D model k rozkladu pro montážní návod. V této souvislosti mi nejvíce pomáhají nástroje pro automatické generování spojů nebo vytvořených pomocí 3D modelů stažených z internetu nebo si některé připravím v TurboCADu sám. Oceňuji možnost přípravy celého obchodního a technologického postupu výroby atypického i sériově vyráběného výrobku. Tato kombinace mi umožňuje vytvářet kompletní cenové nabídky, výrobní postupy zařazením k jednotlivým strojům, montážní návody doplněné obrázky nástrojů a piktogramů, až k závěrečné vizualizaci. A to důležité … vše vytvářím v jednom prostředí.


23 Marketa Satinska 1024x683 - Vizualizace interiérů a nábytku

Vytvořeno v TurboCADu – autor Markéta Satinská

Markéta Satinská z firmy
Stolařství Hodoňovice s.r.o.

Jakub Vojtěšek: Můžete nám slečno Satinská sdělit pár slov o Vaší náplni práce pro firmu SVOBODA Stolařství Hodoňovice s.r.o, kde pracujete jako návrhářka interiérů?

Markéta Satinská: Designerskou prací se zabývám již od roku 2014. Nyní pracuji ve firmě SVOBODA Stolařství Hodoňovice s.r.o., kde je mojí náplní práce vypracování vizualizací pro zákazníka a předvýrobní výkresové dokumentace pro potřeby výroby. Klientům nabízíme nejen návrhy, ale i výrobu nábytku a celých interiérů na míru, což vyžaduje hodně kreativity a nutnost své návrhy prezentovat ve srozumitelné fotorealistické kvalitě. Od zákazníka dostaneme základní zadání jeho představy o vybavení například kuchyně, kterou si zaměříme. Mým úkolem je snažit se vyhovět představám klienta, vložit do návrhu profesionální rozměr s ohledem na design, ergonomii a technické normy, vše skloubit tak, aby návrh vypadal pěkně a byl realizovatelný.

J. V.: Delší dobu pracujete s programy DAEX s grafickým motorem TurboCAD. Jaké jsou Vaše zkušenosti?

M. S.: Ve své práci využívám programové vybavení od firmy ŠPINAR – software. S tímto programem jsem spokojena pro jeho universální využití a hlavně možností získat kvalitní vizualizace pro naše zákazníky. Ze začátku jsem vytvářela vizualizace na základní úrovni. V grafické části TurboCAD se dá využít předefinovaných šablon s nastavenými světly, prostředím a materiály. Naši klienti oceňují výstupy ve fotorealistické kvalitě. Abychom se dostali na vyšší úroveň vizualizací, absolvovali jsme speciální školení.

26 Marketa Satinska 1024x576 - Vizualizace interiérů a nábytku

Vytvořeno v TurboCADu – autor Markéta Satinská

Vytvořeno v TurboCADu – autor Markéta Satinská
Vytvořeno v TurboCADu – autor Markéta Satinská

J. V.: Pomohlo Vám školení na vizualizace?

M. S.: Grafická část DAEXu TurboCAD má možnosti, které při běžném využívání programu zobrazí pouze standardní úroveň vizualizací. Pro rychlý návrh jsou dostatečně kvalitní, ale nevyužijete maxima možného. V TurboCADu můžete využít zobrazení pomocí renderovacích programů LightWorks a RedSDK, například nastavení světelných zdrojů pomocí předdefinovaných formátů definujících intenzitu a rozptyl světla konkrétního svítidla, nastavení textur HDRI (zohledňující odraz prostředí), drsnosti, pohlcení a rozptyl světla dopadajícího na materiál, včetně efektu lomu a odlesku. To všechno ve výsledku vytváří dokonalejší a realističtější obraz, který při náročnějších zakázkách lépe prodává celý nabízený projekt. Naší firmě jde o kvalitu, určitou prestiž a prezentace návrhů na úrovni fotorealistické kvality k tomu patří.

J. V.: Můžete doporučit program DAEX s TurboCADem čtenářům DM?

M. S.: Ano. Navrhování je zajímavá tvůrčí práce a fotorealistický výstup budoucího interiérů přibližuje celý návrh zákazníkovi. Zvládnout program však chvíli trvá. Doporučuji nepodcenit školení. Před školením na vizualizace je vhodné mít praktické zkušenosti především s grafickou částí TurboCAD. Chce to všechno čas a praxi na zdokonalování.

Přihlásit

Nový účet

Heslo bude odesláno na Vaši e-mailovou adresu

Vaše osobní údaje budou použity ke zvýšení spokojenosti po celou dobu procházení tohoto webu, ke správě přístupu do vašeho účtu a k dalším účelům popsaným na stránce ochrana osobních údajů.