← Menu Zavřít →
TurboCAD CZ
TurboCAD a PDF
TurboCAD + Symbols
TurboCAD MAC CZ
ViaCAD a další CAD
DAEX DESIGN CZ
DAEX OPTIMALIZÁTOR CZ
Propojení na CNC, Pily, Pohodu...
TurboFLOORPLAN CZ
CAD-CAM
CNC-LASER-OPTIMALIZACE
OPTIMALIZACE pro PILY
Plug-iny pro TurboCAD
Symboly a materiály
Doplňky pro CAD
Moduly pro DAEX
Výuková videa
Mobil Apps
POHODA Ekonomika
Turbo Projekt
Další programy
Zkušební verze
2D kreslení
3D modelování
Vizualizace
Animace
Pro MAC
Virtuální realita
Symboly dle norem
PDF řešení
Stavební projekty
TZB - HVAC
Elektrotechnika
Modelace terénu
Liniové stavby
Návrhář Domu a Interiéru
Návrhář Zahrady
APP pro mobil a tablet
Konstrukce
Průmyslový Design
Symboly dle norem
3D tisk
Návrh interiéru a nábytku
Výroba
Propojení studií s výrobou
Propojení výroby se zákazníky
CAM
Optimalizace plošných prvků
Optimalizace délkových prvků
Nesting Centra
Řešení
CAD vizualizace
Produkty
Další programy a plug-iny - ikona
Další programy a plug-iny

Navrhování a výroba nábytku, interiérů a lodí s využitím programů od ŠPINAR – software

Universální možnosti při kreslení výrobní dokumentace s kvalitní vizualizací

Využívání programů v nábytkářských a interiérových firmách je neustálým hledání cesty jak se přizpůsobit náročným individuálním požadavkům našich uživatelů.

Zákazníci od nábytkářských a interiérových firem očekávají v předkládaných návrzích kvalitní vizualizace s možností rychlých a snadnějších změn pro rozhodování o svých vysněných projektech.

Na druhou stranu dodavatelé nábytku se snaží zajistit podklady (včetně vizualizací) pro podporu úspěchu v obchodu a následně hledají cestu, jak jednoduše a přesně převést informace a data ze sjednané zakázky do výroby. Tento náročný proces je výzvou pro vývoj programů a pro náš tým ŠPINAR – software. Jaké zkušenosti mají naši uživatelé s využíváním programových nástrojů v praxi?

Vizualizace z programu TurboCAD – Invent Dizajn
Vizualizace z programu TurboCAD – Invent Dizajn

V tomto článku jsme oslovili zajímavou středně velkou firmu Vymona s.r.o., která s našim programem pracuje přes 10 let a využívá jej nejen pro návrhy atypických interiéru, ale i pro návrh lodí. Dále jsme k článku připojili názor učitele výuky Ing. Tomáše Bílka, který naše programy vyučuje na Mendelově univerzitě v Brně a Střední škole nábytkářské Bystřici pod Hostýnem. K článku jsme připojili nové výstupy slovenské firmy Invent Dizajn s ukázkou kvalitních vizualizací, které jsou vytvořeny v aktuální verzí programů TurboCAD, který je součástí grafické části DAEX DESIGN.

Využití programů ŠPINAR – software pro navrhování nábytku i lodí

ŠSW: Pane Vondráku, můžete nám představit Vaši firmu Vymona s.r.o.?.

V: Firmu Vymona jsme založili s kolegou Petrem Kočvarou v roce 1995 se zaměřením na výrobu nábytku a později jsme se začali zabývat i výrobou rybářských a rekreačních lodí. Poskytujeme vybavení jak interiérů bytových, tak i komerčních. Nejde nám o kvantitu, ale o účelnost, originalitu a design našich výrobků, přičemž důraz klademe především na kvalitu zpracování materiálů a jejich následnou povrchovou úpravu. Naše výrobky, zejména vybavení interiérů, jsou šité na míru. Zákazníkům se snažíme vyhovět a děláme svoji práci tak, aby byla přesně dle jejich představ.

 Realizace lodě firmy Vymona navržené v TurboCADu
 Realizace lodě firmy Vymona navržené v TurboCADu
Realizovaný návrh kuchyně s použitím programu DAEX DESIGN s exportem dat do CNC a účetního programu Pohoda
Realizovaný návrh kuchyně s použitím programu DAEX DESIGN s exportem dat do CNC a účetního programu Pohoda

ŠSW: Proč jste se rozhodli pro technologii od firmy ŠPINAR – software a jak probíhalo zavádění do Vaší výroby:

V: Kvalita, řemeslnost a zkušenosti práce se dřevem jsou vždy dobrým základem, ale každá doba přináší nové možnosti a výzvy pro využívání nových postupů a nástrojů. Zákazníkům nabízíme různé produkty (vybavení interiéru nábytkem celého domu včetně schodiště a dveří, dále pak lodě) a před realizací je zapotřebí zákazníkovi co nejsrozumitelnějším způsobem prezentovat jeho představu o návrhu, následně zpracovat výrobní dokumentaci a data pro výrobu. Zde nám bylo jasné, že v dnešní době využití grafických programů dává velký smysl. Především, pokud vytváříte varianty návrhů, kde se zákazníkem řešíte detaily a časté změny.

ŠSW: Programy DAEX DESIGN ve Vaší firmě využíváte i s propojením na CNC a účetním programem Pohoda. Můžete nám sdělit Vaše zkušenosti z praxe?

V: Ve výrobě máme řadu strojního vybavení (např. pilu, CNC, olepovačku) a pokud se nechcete zdržovat vytvářením podkladů nářezových plánů a dat a podkladů pro CNC, dává využití programů pro efektivitu práce velký smysl. Například pro propojení na CNC jsme si nechali vytvořit převodník z grafického programu, abychom nemuseli data přepisovat. To platí i pro účetní program Pohoda, který využíváme pro nákup materiálu, sklady a fakturace. Zde jsme schopni importovat zakázky i z podkladů ve výrobě. Prostě tam, kde se jedná o rutinní činnost a kde chcete snížit chybovost a zároveň ušetřit čas, dává každé propojení mezi jednotlivými programy smysl.

Vizualizace z TurboCADu (součástí DAEX DESIGN )
Vizualizace z TurboCADu (součástí DAEX DESIGN )

Měli jsem z programů a investic do technologií trochu obavu, ale vyhovuje nám, že program, který si zakoupíme, má trvalou licenci a každoroční upgrade je nepovinný. Na úpravách a upgrade se domlouváme dle našich potřeb. Vyzdvihl bych na dodávce programů jejich komplexnost a také to, že každý náš požadavek, který jsme měli, jsme s firmou ŠPINAR – software postupně úspěšně dotáhli do konce. Za zmínku stojí i všestrannost programu pro další obory (např. strojírenství, stavebnictví nebo elektro). Když jsme se v našem podnikání pustili do navrhování lodí, nemuseli jsme si pořizovat jiný program a učit se něco nového.

Autor: Spolumajitel firmy Vymona pan Petr Vodndrák

Detaily výkresové dokumentace DESIGN DESIGN / TurboCAD
Detaily výkresové dokumentace
DESIGN DESIGN / TurboCAD

Po přechodu do školství jsem s programem začal pracovat v rámci výuky konstrukce nábytku na Střední škole v Bystřici pod Hostýnem. Díky univerzálnosti programu a jeho intuitivnímu ovládání lze v programu nakreslit jakýkoliv výkres a model. Žáci pak lépe chápou vztahy a zásady jednotlivých konstrukcí.

V závěrečném ročníku pak jsou žáci schopni vytvářet kompletní výrobní dokumentaci výrobku, včetně vizualizací celých interiérů. Díky nadstavbě DAEX DESIGN, je pak i příprava výroby jednodušší a rychlejší, protože program automaticky vytváří další technicko výrobní dokumentaci, jako jsou kusovníky, normy spotřeby materiálu a práce, nářezové plány a další.

Výrobní výkres zpracován studentyDAEX DESIGN / TurboCAD
Výrobní výkres zpracován studenty
DAEX DESIGN / TurboCAD
Vizualizace z TurboCADu (součástí DAEX DESIGN – RedSDK)
Vizualizace z TurboCADu (součástí DAEX DESIGN – RedSDK)

ŠSW: Proč jste si vybrali programy a spolupráci s firmou ŠPINAR – software s.r.o.? Co byste vyzdvihli?

V: Programy od firmy ŠPINAR – software využíváme již přes 10 let. Na začátku nám bylo sympatické, že jednáme s rodinnou firmou, která podobně jako my řeší problematiku požadavků zákazníka na míru, a dále bych vyzdvihl, že ceny pro nás byly přijatelné. Postupně jsme si od firmy nechali zavést grafický program s propojením na optimalizaci nářezových plánů a spotřebu materiálů a v dalších etapách i propojení na CNC.

Vizualizace z TurboCADu (součástí DAEX DESIGN – RedSDK)
Vizualizace z TurboCADu (součástí DAEX DESIGN – RedSDK)

Vhodnost programů DAEX DESIGN a TurboCAD pro výuku na nábytkářských a dřevařských školách.

ŠSW: Pane Bílku, vy máte s prací v programech od naší firmy ŠPINAR – software letitou praxi. Programy využíváte při zpracování zakázek, a navíc své zkušenosti, jako profesor odborných předmětů, předáváte svým studentům. Můžete pro naše čtenáře a budoucí zákazníky stručně shrnout Vaše zkušenosti s našimi programy?

Tomáš Bílek: S programem jsem se seznámil před dvaceti lety, kdy jsme do firmy hledali CAD systém, který by byl kvalitní, umožnil práci ve 2D, 3D, zvládl i vizualizace, a současně byl cenově dostupný. Volba padla právě na program TurboCAD.

Výrobní dokumentace zpracovaná studenty DAEX DESIGN / TurboCAD
Výrobní dokumentace zpracovaná studenty
DAEX DESIGN / TurboCAD

Se svými žáky a studenty jsme také získali řadu ocenění s projekty vytvářených v těchto programech.

TurboCAD díky jeho silnému grafickému prostředí využijí i ostatní technické obory. Uplatnění najde ve strojírenství, stavebnictví i architektuře. Z těchto důvodů je možné jej využívat při navrhování konstrukcí ze dřeva, kovu, plastu, skla a dalších materiálů.. 

Program TurboCAD a DAEX DESIGN využívám i ve své soukromé praxi. Pro zákazníky navrhuji zařízení interiérů, kdy kompletní dokumentaci i přípravu výroby pro truhláře připravuji v těchto programech. Díky kompatibilitě s ostatními CAD systémy je možné dodat i podklady pro CNC stroje.

Autor: Ing. Tomáš Bílek – vyučující na Mendelově univerzitě v Brně a Střední škole nábytkářské a obchodní v Bystřici pod Hostýnem

Děkujeme za rozhovor. 

Ing. Milan Špinar

ŠPINAR – software s.r.o.
Lipová 11
CZ – 602 00 Brno

Grafické příspěvky výstupů vizualizací a výkresové dokumentace z TurboCADu/DAEX DESIGN: Invent Dizajn a studentské práce pod vedením Ing. Tomáše Bílka
Fotky realizací vytvořených v programech DAEX DESIGN: Vymona s.r.o.

Kontakt:

tel.: +420 543 236 223
fax: +420 543 215 531
e-mail: info@spinar.cz

Přihlásit

Nový účet

Heslo bude odesláno na Vaši e-mailovou adresu

Vaše osobní údaje budou použity ke zvýšení spokojenosti po celou dobu procházení tohoto webu, ke správě přístupu do vašeho účtu a k dalším účelům popsaným na stránce ochrana osobních údajů.